vrijdag 28 oktober 2011

In naam van de christendemocratie

Het pre-advies van het CDA-bestuur bij de resolutie van Drenthe over de Alleenstaande Minderjarige Vreemdeling  slaat de spijker op z’n kop: we hebben beleid, en we  voeren het uit. Soms is dat een moeilijke boodschap, maar het is niet anders. Beleid is beleid.
Het bestuur wijst erop, dat ook vorige kabinetten dit beleid hebben uitgevoerd. Dat mag zo zijn, maar daar krijgt dat beleid niet automatisch het predicaat ‘goed’. Het is beter te stellen, dat we gedurende een reeks van jaren ermee gewerkt (geklungeld) hebben, maar dat we de laatste tijd voortdurend tegen de grenzen oplopen. Met Mauro als voorlopig hoogte- of dieptepunt.
Het bestuur stelt verder, dat de Minister bezig is het asielbeleid te ‘stroomlijnen’ (wat dat ook betekenen moge) en de terugkeer van AMV’s gaat intensiveren (wat dat dan ook betekenen moge).
Wat hieruit in ieder geval af te leiden is, is dat het oude beleid moet veranderen (stroomlijnen en terugkeer). Waarom? Om ‘sneller duidelijkheid’ te kunnen bieden.

Me dunkt! De enorme traagheid van procedures leidt tot dit soort schrijnende situaties. Dat moet veranderen. En als je de regels zodanig aanpast, dat er binnen  enkele maanden of jaren een definitief besluit is, komen er geen Mauro’s meer.

Een verblijfsvergunning voor Mauro als stok achter de deur voor de Minister om door te werken aan de ‘stroomlijning’ en ‘intensivering’ van het asielbeleid; een geweldig idee!


Dan dit: een snellere procedure betekent volgens het preadvies ook, dat de jongere dan meteen aan zijn/haar toekomst kan werken. Maar lief bestuur: Mauro heeft altijd aan zijn toekomst gewerkt! Hij heeft alle procedures ingehaald, hij heeft harder gewerkt dan de procedures! Laat hem blijven.

Ten slotte: waar is de barmhartigheid, de zorg voor jongere en pleegouders, waar is het gebod van ‘mens boven regel’ en van ‘je naaste als jezelf’? Pleegouders worden afgedankt, en hun opvoedingsresultaat bij het oud vuil gezet.

En dat alles in de naam van de christendemocratie.

Jan de Visser (in toenemende verontwaardiging)

1 opmerking:

  1. Beste Jan,

    Allereerst dit: ik geloof niet, of het moet in mijzelf zijn. Ik noem mijzelf atheïst. In weerwil van wat veel gelovigen denken is dat niet iemand zonder moraal of waardeoordelen, maar gewoon iemand die niet in God (Theos) gelooft. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat veel gelovigen c.q. christenen leesblind zijn. Er staan in de Bijbel, met name het Oude Testament, veel verhalen die niet getuigen van liefde of barmhartigheid van God. Die meneer gedraagt zich als een moord- en wraaklustig, snel op zijn teentjes getrapt sujet, dat vrouw noch kind spaart (denk even aan de moeilijk opvoedbare kinderen die naar de poorten van de stad moeten worden gebracht, alwaar zij mogen worden gestenigd tot de dood er op volgt). Zo redenerend verbaast mij het gedrag van het CDA dan ook niets. Naastenliefde bij christenen? Me hoela!
    Hier nog een nuttige link: http://www.atheisme.eu/nl/entry/12/de_mythe_van_de_seculiere_morele_chaos_sam_harris

    BeantwoordenVerwijderen